Nieuw initiatief SV Mulier: Vrijwilliger van de maand!

Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel voor onze vereniging. Iedere taak van groot tot klein is belangrijk om alles draaiende te houden. Als SV Mulier zijn wij trots dat we zoveel vrijwilligers mogen hebben. Om alle aspecten en het belang van vrijwilligerswerk te belichten zetten we vanaf nu iedere maand een vrijwilliger in het zonnetje.
We trappen af met de trainer van de B-selectie Harm Jilderda.

Wie ben je? (leeftijd, naam, woonplaats)
Harm Jilderda, 37 jaar, sinds 1 juli 2017 getrouwd met Jet en samen woonachtig in Witmarsum.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben werkzaam bij de Rabobank als Assistent Specialist Intensieve Begeleiding. Sinds 1 november 2017 werk ik in Sneek, daarvoor heb ik ruim 12 ½ jaar bij Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland gewerkt.

Wat zijn je hobby’s?
Naast voetballen bij s.v. Mulier houd ik mijn conditie op peil met spinning in de sportschool. In de zomer doe ik aan kaatsen en wielrennen. Ik ben voorzitter van kaatsvereniging Pim Mulier. Wat in de zomermaanden een groot deel van mijn weekenden vult. Naast deze sportieve kant, ben ik liefhebber van lekker eten en drinken. Samen met Jet genieten we vaak van zelf bereide maaltijden vergezelt met een heerlijk glas wijn.

Voetbal je zelf, of heb je gevoetbald?
Op dit moment voetbal ik bij de heren van Mulier 3. Doordat er veel blessures zijn en mensen om moverende redenen niet kunnen voetballen, voetbal ik dit seizoen ook met enige regelmaat voor Mulier 2.
In mijn voetbalcarrière heb ik alle elftallen doorlopen. Zelfs in het eerste van Mulier heb ik eens 15 minuten gespeeld. Het was een oefenwedstrijd tegen Blauw Wit 1 uit Leeuwarden. Bij de tegenstanders voetbalde destijds Max Houttuin (oud speler van Heerenveen en Veendam).

Hoe lang en op wat voor manieren ben je bij de vereniging betrokken?
Ik speel sinds jeugd af aan bij Mulier. Tijdens mijn studie aan de middelbare hotelschool in Groningen ben ik een tijdje (< 4 jaar) niet spelend of geen lid van de vereniging geweest. Horeca en voetbal gaat niet echt goed samen. Ik werkte in die tijd naast mijn studie bij het wegrestaurant Routiers in Zurich. Voetbal zat er toen op dat moment voor mij niet in.
Tijdens mijn vervolg studie werd ik door Jaring Nicolai gevraagd om eens bij een wedstrijd van Mulier 4 te komen kijken. Na ruim 4 jaar tijd zette ik weer eens een stap op het veld van ’t sportcomplex it Fliet. Het spelplezier van de spelers en de sfeer na afloop van de wedstrijd in de kantine destijds heeft mij overgehaald om weer (spelend) lid te worden. Na afloop van dat seizoen hebben Jaring en ik de taken van het leiderschap van Mulier 4 overgenomen van Wiebe Bergsma en Jelle Brandsma. Ruim 10 jaar zijn wij leider van Mulier 3/Mulier 4 geweest. In deze jaren hebben we meerdere malen met de kar door het dorp gereden. Uiteindelijk zijn we maar één keer echt kampioen geweest. Een aantal jaar na dit kampioenschap hebben we het leiderschap overgedragen aan de huidige leiders van Mulier 3. (Eelke Algra en Bert Haitsma)

Wat doe je als vrijwilliger? (functie, taken, hoe vaak)
Op dit moment ben ik technisch directeur van de B-selectie van Mulier. Nee geintje!
Ik ben trainer van de B-selectie. We trainen tweemaal in de week op dinsdag- en donderdagavond van19:45 tot ongeveer 20:45 uur. Gedurende het uur geef ik de heren bezigheidstraining. Waarbij ik ongemerkt probeer lijnen in het spel te krijgen of de heren motiveer om niet statisch te zijn. Het komt wel eens voor dat ik door werk of mijn vrijwilligerswerk voor de kaatsvereniging geen trainen kan geven. Gelukkig heb ik goede vervangers zoals Jan Geert Dijkstra en Simon Lemstra achter de hand, die mijn trainingen over kunnen nemen.

Waarom haal je hier voldoening uit?
Ik werk graag met mensen. Dit doe ik dan ook graag op mijn werk bij de Rabobank is en in het verenigingsleven. Tevens draag ik graag een steentje bij aan de “mienskip” van Witmarsum.
Voldoening haal ik uit de trainingen. Met name uit de inzet die de spelers geven bij een oefening of juist na de training wanneer men in de box komt en me bedankt voor de training. Het zijn de kleine dingen, maar het geeft mij wel de motivatie om de volgende keer weer voor 100% in te zetten.

Zijn er dingen die kunnen verbeteren bij de club?
Er zijn vast zaken die bij de club kunnen worden verbeterd. Alleen die doen er in mijn ogen minder toe. Graag wil ik wel een bedreiging aanstippen. Op dit moment hebben we ook binnen voetbalvereniging Mulier te maken met de individualisering van de maatschappij. Op zich niet vreemd, want welke sportvereniging (in Witmarsum) heeft er niet last van.
Vroeger speelde je nog met een team en was je elke zaterdag aanwezig. Tegenwoordig is het de normaalste zaak om je nog eens op vrijdagavond of zelfs zaterdagochtend af te melden. Laat staan dat je netjes aan- of afmeld voor een training. Deze tendens is een doodsteek voor het verenigingsleven en uiteindelijk voor de mienskip.

Wat vind je het leukst aan SV Mulier?
De gezelligheid rondom het derde elftal. We hebben een hechte groep spelers, die leuk, gezellig en respectvol met elkaar omgaat en dit plezier vooral uitstraalt. Jaarlijks hebben we een aantal uitjes en eens in de zo veel tijd gaan we op trainingskamp. Tijdens de komende winterstop gaan we met een hele groep heren een weekend naar Terschelling. Dit ter voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. In dat weekend spelen we ook een wedstrijd tegen de plaatselijke Matadoren.
Ook de gezelligheid tijdens de 3e helft in de kantine vind ik leuk. Bij Mulier 3 doen we een “tiintsje siik” Met andere woorden iedereen legt 10 euro per persoon in. Vanuit deze pot betalen we de consumpties en de bittergarnituur. Gevoelsmatig is het de laatste tijd minder gezellig in de kantine, maar dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de sportieve prestaties van de senioren op het veld.
Misschien is het weer tijd voor een themafeest bij Mulier (toch nog een verbeterpunt). Uit ervaring weet ik dat deze feesten in het verleden altijd succesvol en zeer gezellig waren. Vooral de Tiroler-avond in de oude kantine staat me nog goed bij. Volgens mij ben ik niet enige! 

Wat doe jij, en waar staat de vereniging over tien jaar in 2027?
Ik heb geen glazenbol en durf nu ook geen voorspellingen te doen over wat ik doe en waar ik sta over 10 jaar. Als mijn dierbaren en ik in 2027 maar gezond zijn!
De vereniging zou dan 60 jaar bestaan. Ik hoop dat het eerste elftal weer 3e klasse voetbalt. Misschien is er een samenwerking of een fusie met de voetbalvereniging Arum noodzakelijk om voetbal voor beide dorpen te waarborgen.
Het zou mooi zijn als er in 2027 in ieder geval genoeg seniorenleden zijn voor 3 elftallen bij Mulier.

Volgende maand zetten we weer een andere drijvende kracht van SV Mulier in het zonnetje!

24 november 2017 svmulier Club No Comments