In memoriam: Johnny Ligthart

Ons bereikte het droevige bericht dat Johnny Ligthart op 82-jarige leeftijd is overleden.

Johnny Ligthart was van 2002 t/m 2008 maar liefst 6 seizoenen hoofdtrainer van Mulier. Zijn tijd bij Mulier was het slotstuk van een 50-jarige loopbaan in het voetbal. Hiervan was hij maar liefst 37 jaar als trainer actief. Begonnen bij RES en via Harlingen, Franeker, weer RES en Dronrijp kwam Ligthart terecht bij Mulier. In die periode heeft hij dus slechts een handvol clubs onder zijn hoede gehad. Dit typeerde hem: hij was heel betrokken bij “zijn” club en geliefd bij de mensen van de club.

Ook bij Mulier was dit het geval. Onder de hoede van Ligthart beleefde Mulier 1 qua prestaties de beste periode uit haar geschiedenis. Met het kampioenschap in de 3e klasse in 2003 en de daarop volgende promotie naar de 2e klasse natuurlijk als hoogtepunt. In 2008 kreeg Ligthart een prachtig afscheid op de jaarlijkse slotdag van Mulier. Met een limousine werd hij het veld op gereden waar hij werd begroet door een groot aantal spelers waar hij in zijn loopbaan mee had gewerkt. Ondanks dat hij er totaal niet van hield in het middelpunt van de belangstelling te staan, liet hij een aantal jaar na dit afscheid op zaterdag 17 mei in 2008 ontvallen dat hij dit toch wel “skitterend had vonden”.

Ligthart was bloedfanatiek en had een bloedhekel aan spelers die de kantjes eraf liepen. Als je er met de pet naar gooide kreeg je dat te horen, maar dat accepteerde je dan ook want hij behandelde iedereen fair.. Trainingen waren eenvoudig maar oh zo intensief. Na afloop was je gesloopt en het “kalklijntje” is nog steeds berucht bij oud-spelers van Mulier. Ook tijdens wedstrijden kwam hij niet met ingewikkelde tactieken op de proppen maar werd er van de spelers verwacht dat ze hun taak uitvoerden en “het vuur uit hun sloffen” liepen.

We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe bij het verlies van deze grootheid.

Rust zacht, trainer….

Het bestuur van SV Mulier